Com saber si tinc termites a casa i eliminar-les

dc., 6 de de gener de 2021
Creus que tens termites i vols asegurarte que ni la teva casa ni cap altra estructura corre perill? Després de llegir aquest article del blog sabràs si tens termites a casa i aprendràs a eliminar-les.

Les termites formen part d’un grup d’insectes anomenats isòpters. Principalment es caracteritzen per viure agrupades en colònies i alimentarse de materials que continguin cel·lulosa, entre ells la fusta.

Per tant, si vivim en una casa feta en la seva major part de fusta, o tenim alguna altra estructura de la casa que contingui fusta, és important realitzar revisions recurrents en les que ens puguem assegurar que les termites no s’han instal·lat en el seu hàbitat natural per excel·lència.

Com puc saber si tinc termites a casa?

El primer pas per detectar si es necesaria l’actuació d’un professional especialitzat en el tema és observar si en la nostra fusta es produeixen alguna de les següents situacions:

- Un dels principals indicadors que ens permeten saber si tenim termites o no és veure si els elements de fusta estan deteriorats o buits per dins. En cas que la fusta estigui deteriorada i al sospesar-la notem que el seu pes ha disminuït considerablement, segurament les termites ja hagin actuat menjant-se gran part de la fusta de l’interior, i així, deixant només visible l’estructura exterior.

- Veure prop de l’element de fusta corresponent restes de pols a terra pot ser també un indicador de que les termites están actives en aquella zona.

- En cas que el terra de casa sigui de parquet i es pugui apreciar un lleuger canvi de color en aquest, també és un indicador de la possibilitat que hi hagi termites alimentant-se de fusta.

- Un altre indicador de que podem tenir termites per la zona es veure constantment petites ales d’insectes a terra en forma rodona i allargada.

Els anteriors punts son indicadors fonamentals que ens permetran actuar amb el suficient temps per a que un equip d’especialistes valori la situació i pugui aconsellar-nos sobre com eliminar les termites.

Combatre les termites no és una tasca senzilla i sempre és molt millor deixar-ho en mans de professionals del sector. A més, és de vital importancia assabentar-se de la presència de termites com abans millor, ja que com més temps passin dins l’estructura de fusta, la colònia augmentarà de tamany i serà molt més difícil eliminar-la. A més que òbviament, la fusta cada cop es deteriorarà més i més.

Un cop detectades, com s’eliminen les termites?

Tenint en compte tot el comentat anteriorment i la rapidesa amb la que s’ha d’actuar per combatre una colònia de termites, la millor opció és contractar els serveis d’un professional especialitzat.

Cal tenir en compte que si per exemple vivim en una casa feta completament de fusta i trobem indicis de que hi puguin haver termites en el seu interior, tota la estructura sencera podria córrer el risc de quedar reduïda a una muntanya de pols en només qüestió de setmanes.

Per eliminar les termites d’una estructura de fusta es poden dur a terme qualsevol de les següents tècniques, ja que segons la situació en la que ens trobem, els especialistes ens poden aconsellar una opció o una altra:

- Segurament la manera més estándar de combatre una colònia de termites és instal·lant reclams o caixes amb menjar per així atraure-les i eliminar-les. En les caixes s’instal·la un producte alimentari per a que quedin atrapades i es pugui anar reduint la colònia poc a poc.

- Una altra opció és la injecció d’un termicida, que al cap i a la fi és un producte químic que s’introdueix a l’interior de la fusta que prèviament ha de ser perforada. En cas que el producte només s'apliqui a les parts exteriors de la mateixa, no obtindríem un resultat totalment positiu, ja que les termites es mengen l’interior de les estructures de fusta i és allí on hem d’aplicar el termicida.

- En cas que tinguem la certesa que hi ha termites per la zona, pero que sembla que encara no son presents al nostre edifici, podem construir murs o rases subterrànies que obstaculitzin el pas de les termites per tal que no puguin accedir a l’edifici.

Aquests són alguns dels mètodes més comuns per eliminar les termites de casa nostra, però tot i així, posant-se en contacte amb un professional especialitzat podrem informar-nos de quines solucions son millors per al nostre cas en concret.

Per tant, cal remarcar que en cas que sospitem de la presencia de termites a l’interior de casa, el més important és actuar com abans millor per evitar mals majors.